Noms comuns: Índex de noms comuns explicats
Aquí hi segueixen noms de plantes en varis idiomes, esmentats en els articles que expliquen noms comuns.
Baix segons idioma. Aquí només els noms en escriptura llatina, els d’altres escriptures només baix en l’idioma corresponent.
– A –
Abellera (eiv.)- Abellota (val.)
- Acebuche (cast.)
- Aciu (gal·lurès)
- Agl (romanx)
- Aglio (it.)
- Ail (fr.)
- Ajo (cast.)
- Alga (cat., cast.)
- Algarroba (cast.)
- Algarrobo (cast.)
- Alh (aranès)
- Alho (port.)
- Alís (mall.)
- All (cat.)
- Āllium (llatí)
- Allo (gall.)
- Aloc (men., cat., cont.)
- Alòs (eiv.)
- Alzina (cat.)
- Arínjol (eiv.)
- Aritja (mall., men.)
- Arítjol (cat.)
- Auzina (eiv., mall., men.)
- Aveia (port.)
- Avena (alguerès, cast., it.)
- Avēna (llatí)
- Avoine (fr.)
- Azzu (sard)
– B –
Beleño (cast.)- Bellota (eiv., val. cast.)
- Bellotera (eiv., cast.)
- Beneit (eiv.)
- Beolone (anglosaxó)
- Bilsenkraut (al.)
- Blat (cat.)
- Blat de les Índies (mall.)
- Blat de moro (cat.)
- Blatdindi (men.)
- Blé (fr.)
- Boixac (cat.)
- Borinot (mall.)
- Botja (eiv., cat.)
- Botja de cuques (mall.)
- Botja peluda (mall.)
- Bulmeurt (danès)
– C –
Càdec (eiv.)- Carob (anglès)
- Cascavell (cat.)
- Catānus (llatí)
- Cebada (cast.)
- Cibo (it.)
- Cibus (llatí)
- Cidra (cast.)
- Cirera (cat.)
- Cirerer (cat.)
- Civada (cat.)
- Colís (cat.)
- Colitx (cat.)
- Conillet (val.)
- Corís (mall.)
- Corivells (cat.)
– D –
- Dacsa (eiv., val.)
– E –
- Èlighe
(sard) - Èligue (alguerès)
- Enebro (cast.)
- Erva de dente (sard)
- Esclafidor (cat.)
- Estepa (cat., cast.)
- Estepa blanca (cat.)
- Estepa borda (eiv.)
- Estepa joana (mall., men.)
- Estepa llimonenca (mall.)
- Estepa negra (cat.)
- Esteperol (eiv.)
– F –
- Farigola (cat.)
- Farigola de Sant Joan (cat.)
- Fenàs de canonet (men.)
- Frare (cat.)
- Frígola (cat. bal.)
- Frígola borda (eiv.)
- Frígola de Sant Joan (cat. bal.)
- Froment (alguerès)
- Froment d’Índia (alguerès)
- Frumento (it.)
– G –
Gàlbul (cat.)- Galbulo (it.)
- Gálbulo (cast.)
- Galbulus (llatí)
- Garrofa (cat.)
- Garrofer (cat.)
- Garrofer bord (cat.)
- Garrova (cat. bal.)
- Garrover (cat. bal.)
- Garrover bord (cat. bal.)
- Garrover des diable (eiv.)
- Ginebre (cat.)
- Ginebre mascle (cat.)
- Ginebró (cat.)
- Ginepro feniceo (it.)
- Guinda (cat., cast.)
– H –
- Herba abellera (eiv.)
Herba forta (eiv.)- Herba nuosa (cat.)
- Herba queixalera (eiv.)
- Hipérico (cast.)
- Hipericón (cast.)
- Hyoscyamus (llatí)
– I –
– J –
- Jusquiam (cat.)
– K –
- Knoblauch (al.)
– L –
Laiteron (fr.)- Lauch (al.)
- Limón (cast.)
- Llecsó (val.)
- Llensó (men.)
- Llentia borda (mall.)
- Lletsó (cat.)
- Llevamà (cat. bal.)
- Llevamà des Cubells (eiv.)
- Llicsó (eiv.)
- Llima (eiv., val.)
- Llimó (cat.)
- Llimona (cat.)
– M –
Magrana (cat.)- Magraneta (eiv.)
- Magraneta de corb (eiv.)
- Magraneta de sa favera (eiv.)
- Magraneta d’estepa (eiv.)
- Margalida (cat. bal.)
- Margalideta (cat. bal.)
- Margarida (cat.)
- Marguerite (fr.)
- Mirto (cast., gallec, basc, it.)
- Mosca petita (men.)
- Multa (sard, gal·lurès)
- Murta (cat., cast., sard, gal·lurès)
- Murtó (cat.)
- Murtón (cast.)
- Murtra (cat.)
- Murtró (cat.)
- Myrtus (llatí)
– O –
– P –
Papāver (llatí)- Papavero (it.)
- Papàvero (alguerès)
- Papoila (port.)
- Pâquerette (fr.)
- Pavot (fr.)
- Pericó (cat.)
- Pericón (cast.)
- Pericone (sard)
- Perikon (danès)
- Pirinconi (sard)
- Pomata (alguerès)
- Pomodoro (it.)
- Porraccio (it.)
- Porrassa (cat.)
- Porrassí (eiv., val.)
- Porrassina (eiv.)
- Posidònia (cat.)
– R –
Rabell (cat.)- Ravell (cat.)
- Revell (cat.)
- Ripoll (cat.)
- Roella (mall.)
- Romaní (cat.)
- Romaní mascle (cat.)
- Rosella (cat.)
- Rōsmarīnus (llatí)
- Rosolaccio (it.)
- Rovella (mall.)
– S –
- Sabina (cast.)
- Sabīna (llatí)
- Savina (cat.)
- Savina de muntanya (cat.)
- Sivina (mall., men., alguerès)
– T –
Timó (cat.)- Tomàquet (cat.)
- Tomaca (cat.)
- Tomata (eiv., val., aranès)
- Tomate (cast.)
- Tomàtic (men.)
- Tomàtiga (mall.)
- Tomillo (cast.)
- Trepó (cat.)
- Trovodda (sard)
– U –
– V –
- Verdura (eiv.)
– W –
- Wilder Ölbaum (al.)
- Wild olive-tree (anglès)
– X –
Segons idioma:
Les paraules catalanes són separades segons es fan servir en eivissenc o no. Si una planta esmentada no existeix a Eivissa, el nom no és tractat com a eivissenc.
Alemany:
Alguerès (dialecte català a l’Alguer a Sardenya):
Anglès:
Anglosaxó (anglès antic):
Àrab:
Aranès (dialecte occità a la Vall d’Aran als Pirineus de Catalunya espanyola)
Basc:
Castellà:
- acebuche
- ajo
- alga
- algarroba
- algarrobo
- avena
- beleño
- bellota
- bellotera
- cascavell
- cebada
- cidra
- enebro
- estepa
- gálbulo
- guinda
- hipérico
- hipericón
- limón
- mirto
- murta
- murtón
- pericón
- sabina
- tomate
- tomillo
Català (paraules catalanes usades en altres dialectes però en eivissenc generalment no, o en un altre sentit)
- aloc
- arítjol
blat de moro- boixac
- botja
- colís
- colitx
- corivells
- esclafidor
- farigola
- farigola de Sant Joan
- frare
- garrofa
- garrofer
- garrofer bord
- garrover bord
- ginebre mascle
- guinda
- herba nuosa
- jusquiam
- lletsó
- llimona
- margarida
- murtró
- ripoll
- romaní mascle
- savina de muntanya
- seixa
- timó
- tomaca
- tomàquet
- xeixa
- xiulet
Danès:
Eivissenc (paraules catalanes usades en eivissenc)
- abellera
- alga
- all
- alòs
- alzina
- arínjol
- auzina
- bellota
- bellotera
- beneit
- blat
- botja
- càdec
- cirera
- cirerer
- civada
- dacsa
- estepa
- estepa blanca
- estepa borda
- estepa negra
- esteperol
- frígola
- frígola borda
- frígola de Sant Joan
- gàlbul
- garrova
- garrover
- ginebre
- ginebró
- herba abellera
- herba forta
- herba queixalera
- llevamà
- llevamà des Cubells
- llicsó
- llima
- llimó
- magrana
- magraneta
- magraneta de corb
- magraneta de sa favera
- magraneta d’estepa
- margalida
- margalideta
- murta
- murtó
- pericó
- porrassa
- porrassí
- porrassina
- posidònia
- rabell
- ravell
- revell
- romaní
- rosella
- savina
- tomata
- trepó
- uiastre
- ullastre
- verdura
- xeixa
Francès:
Gallec:
Gal·lurès (barreja de sard i italià a la costa nord de Sardenya):
Grec antic:
Italià:
- aglio
- avena
- cibo
- frumento
- galbulo
- ginepro feniceo
- iperico
- mirto
- papavero
- pomodoro
- porraccio
- rosolaccio
Llatí
Mallorquí:
- alís
- aritja
- blat de les Índies
- borinot
- botja de cuques
- botja peluda
- colís
- corís
- estepa joana
- estepa llimonenca
- estepa negra
- ginebró
- llentia borda
- roella
- rovella
- sivina
- tomàtiga
- ugó
- uiastre
Menorquí:
- aloc
- aritja
blatdindi- estepa joana
- fenàs de canonet
- ginebró
- llensó
- mosca petita
- oastre
- sivina
- tomàtic
- uastre
Portuguès:
Romanx (el quart idioma de Suïssa):
Rus:
Sard (idioma de l’interior de Sardenya):
Valencià:




multa
