Cynara

Cynara (Asteraceae)

Cynara scolymus

Català

L’única espècie selvatge d’aquest gènere a les Illes Balears és Cynara cardunculus.

Cynara scolymus (la carxofa) és una forma cultivada. Alguns sistemàtics la posen dins la mateixa espècie que la seva germana silvestre. Ja es cultivava el 500 a. de J.C. Alguns sistemàtics la posen dins la mateixa espècie que la forma silvestre. Alguns sistemàtics posen les dues plantes dins la mateixa espècie. Tanmateix, la química és diferent. Les flores de totes dues plantes tenen proteases que quallen la llet però no les mateixes. I la carxofa no té tradició al respecte a les Pitiüses.

Les fulles de l’involucre de les inflorescències abans de florir són menjades de verdura.

Cynara scolymus

Castellano

La única especie salvaje de este género en las Islas Baleares es Cynara cardunculus.

Cynara scolymus (la alcachofa) es una forma cultivada. Algunos sitemáticos la ponen en la misma especie que su hermana silvestre. Ya se cultivava en 500 a. de J.C. Algunos sistemáticos la ponen en la misma especie que la forma silvestre. Algunos sistemáticos ponen las dos plantas en la misma especie. Sin embargo, la química es diferente. Las flores de ambas plantas tienen proteasas que cuajan la leche pero no las mismas. Y la alcachofa no tiene tradición al respecto en las Pitiusas.

Las hojas del involucro de las inflorescencias antes de florecer son comidas de verdura.

Enlace externo

Los usos de la alcachofa

Deutsch

Die einzige wilde Art dieser Gattung auf den Balearen ist Cynara cardunculus.

Cynara scolymus (die Artischocke) ist eine Kulturform. Manche Systematiker stellen sie in dieselbe Art wie ihre wilde Verwandte. Sie wurde schon 500 v. Chr. angebaut. Einige Systematiker stellen sie in dieselbe Art wie die Wildform. Einige Systematiker stellen die zwei Pflanzen in dieselbe Art. Jedoch ist die Chemie unterschiedlich. Die Blüten der beiden Arten enthalten Proteasen, die Milch zum Gerinnen bringen, aber nicht dieselben. Und die Artischocke hat auf den Pityusen keine diesbezügliche Tradition.

Die Involukralblätter der Blütenstände vor der Blüte werden als Gemüse gegessen.

Externer Link

Nutzungen der Artischocke

English

The only wild species of this genus on the Balearics is Cynara cardunculus.

Cynara scolymus (the artichoke) is a cultivated form. Some systematics put it in the same species as its wild relative. It was already cultivated in 500 BC. Some systematics put it in the same species as the wild form. Some systematics put the two plants in the same species. However, they have got different chemistries. The flower of both species contain proteases, which curdle milk but not the same ones. And the artichoke has no tradition in this in the Pityuses.

The involucral leaves of the inflorescence before flowering are eaten as a vegetable.

Nom / Nombre / Name

Cynara scolymus L.

Enlace externo

El uso de la alcachofa