Asparagus

Asparagus (Asparagaceae)

Asparagus horridus

Català

A les Pitiüses hi ha dues espècies d’esparreguera borda o espàrrec bord (en eivissenc també: espareguera, espàrec): Asparagus horridus i Asparagus acutifolius.

Els brots tendres d’Asparagus horridus són molt apreciats com a menjar, fins i tot entre la gent que ha perdut la conexió amb l’ús d’altres plantes silvestres. Per això aquesta espècie es conec pel nom d’esparreguera de menjar. Els espàrrecs es mengen sobretot en truites. La tradició eivissenca diu que l’espàrrec bord retarda l’envelliment.

No hi ha Asparagus albus que és freqüent a Mallorca, Dragonera i Menorca.

A vegades es cultiva Asparagus officinalis, l’espàrrec de conreu, bé que no és freqüent.

Asparagus acutifolius

Castellano

En las Pitiusas hay dos especies de esparraguera silvestre o espárrago silvestre: Asparagus horridus y Asparagus acutifolius.

Los brotes tiernos de Asparagus horridus son muy apreciados como comida, incluso entre la gente que ha perdido la conexión con el uso de otras plantas silvestres. Se comen sobre todo en tortillas. La tradición ibicenca dice que el espárrago silvestre retrasa el envejecimiento.

No hay Asparagus albus que es frecuente en Mallorca, Dragonera y Menorca.

A veces se cultiva Asparagus officinalis, el espárrago de cultivo, aunque no es frecuente.

Asparagus officinalis

Deutsch

Auf den Pityusen gibt es zwei Arten von wildem Spargel: Asparagus horridus und Asparagus acutifolius.

Die zarten Triebe von Asparagus horridus werden als Speise sehr geschätzt, selbst unter Menschen, die sonst die Verbindung zur Verwendung anderer Wildpflanzen verloren haben. Man isst sie vor allem in Tortillas. Die ibizenkische Tradition sagt, wilder Spargel verlangsame das Altern.

Es fehlt Asparagus albus, der auf Mallorca, Dragonera und Menorca häufig ist.

Manchmal wird Asparagus officinalis, der Kulturspargel, angebaut, wenn auch nicht viel.

Asparagus acutifolius

English

On the Pityuses there are two species of wild asparagus: Asparagus horridus and Asparagus acutifolius.

The tender shoots of Asparagus horridus are much appreciated as a food, even among people who otherwise have lost their connection with the use of wild plants. They are eaten mainly in tortillas. The Ibicencan tradition says that wild asparagus retards the aging process.

Asparagus albus is absent but present on Majorca, Dragonera and Minorca.

Sometimes Asparagus officinalis, the cultivated asparagus, is grown even though not frequently.

Noms / Nombres / Namen / Names

Asparagus acutifolius L.

Asparagus albus L.

Asparagus horridus L.

Asparagus officinalis L.

Asparagus stipularis var. horridus Maire & Weiller = A. horridus

Desplaça cap amunt