Vitis

Vitis vinifera (Vitaceae)

Català

Aquesta planta, el cep, la vinya o la parra, és una planta mediterrània que avui es cultiva en molts indrets de la Terra, sobretot de clima semblant al del mediterrani però també en climes més frescos. La forma silvestre (absent a les Pitiüses) es sol dir Vitis vinifera ssp. sylvestris; la forma cultivada, Vitis vinifera ssp. vinifera.

La introducció a Eivissa s’ha perdut en l’obscuritat del passat.

Avui en dia joga un gran paper a Eivissa i Formentera, tant per a vi com per a raïms de taula. A vegades es troba assilvestrada.

En els anys 1860 va arribar des d’Amèrica del Nord a Europa la fil·loxera de la vinya (Daktulosphaira vitifoliae, sinònim Viteus vitifoliae), un paràsit a les fulles i, en mesura força més danyosa, les arrels del cep. Per tant els ceps a Europa (i així també a les Pitiüses) són empeltats sobre patrons d’híbrids entre Vitis vinifera i l’espècie americana Vitis rupestris. Aquesta última té una gran resistència contra la fil·loxera.

A les Pitiüses es premsa molt vi, a vegades s’afegeix frígola (Thymbra capitata) per donar-hi un gust especial. La gran majoria del vi pitiüs és vi negre, en menor mesura se n’hi fa de blanc. El vi pagès es pren sovint per acompanyar la sobrassada.

Del gran poeta eivissenc de l’època medieval àrab Idris ibn al-Yaman al-Sabini al-Yabisi es coneix un sol poema i aquell tracta el vi.

Castellano

Esta planta, la vid, la viña o la parra, es una planta mediterránea que hoy se cultiva en muchos lugares de la Tierra, sobre todo de clima parecido al del mediterráneo pero también en climas más frescos. La forma silvestre (ausente en las Pitiusas) se suele llamar Vitis vinifera ssp. sylvestris; la forma cultivada, Vitis vinifera ssp. vinifera.

La introducción a Ibiza se ha perdido en la oscuridad del pasado.

Hoy en día juega un gran papel en Ibiza y Formentera, tanto para vino como para uvas de mesa. A veces se encuentra asilvestrada.

En los años 1860 llegó desde América del Norte a Europa la filoxera (Daktulosphaira vitifoliae, sinónimo Viteus vitifoliae), un parásito en las hojas y, en medida mucho más dañina, las raíces de la parra. Por tanto las parras en Europa (y así también en las Pitiusas) están injertadas sobre patrones de híbridos entre Vitis vinifera y la especie americana Vitis rupestris. Esta última tiene una gran resistencia contra la filoxera.

En las Pitiusas es prensa mucho vino, a veces se añade tomillo, la “frígola” (Thymbra capitata), para darle un sabor especial. La gran mayoría del vino pitiuso es vino tinto, en menor medida se hace vino blanco. El vino payés se toma a menudo para acompañar la sobrasada.

Del gran poeta ibicenco de la época medieval árabe Idris ibn al-Yaman al-Sabini al-Yabisi se conoce un solo poema y ése trata el vino.

Deutsch

Diese Pflanze, die Rebe oder Weinrebe oder der Weinstock, ist eine mediterrane Pflanze, die heute vielerorts auf der Erde angebaut wird, vor allem in Klimaten ähnlich dem mediterranen, aber auch in kühleren Klimaten. Die Wildform (auf den Pityusen fehlend) nennt man gewöhnlich Vitis vinifera ssp. sylvestris, die Kulturform Vitis vinifera ssp. vinifera.

Die Einführung nach Ibiza verliert sich im Dunkel der Geschichte.

Heute spielt die Rebe mit ihren Trauben (Weintrauben) auf Ibiza und Formentera eine große Rolle, sowohl für Wein als auch für Tafeltrauben. Bisweilen findet man sie verwildert.

In den 1860er Jahren kam von Nordamerika nach Europa die Reblaus (Daktulosphaira vitifoliae, Synonym Viteus vitifoliae), ein Schmarotzer auf den Blättern und, in viel schädlicherem Maße, den Wurzeln der Rebe. Deshalb sind die Reben in Europa (und damit auch auf den Pityusen) auf Unterlagen gepfropft, die Hybriden aus Vitis vinifera und der amerikanischen Art Vitis rupestris sind. Diese Letztere hat eine große Resistenz gegenüber der Reblaus.

Auf den Pityusen wird viel Wein gepresst, manchmal fügt man Thymian, “frígola” (Thymbra capitata), hinzu, um ihm einen besonderen Geschmack zu verleihen. Der allergrößte Teil des pityusischen Weines ist Rotwein, in geringerem Maße wird auch Weißwein bereitet. Der Bauernwein (vino payés) wird oft zur Sobrassada getrunken.

Vom großen ibizenkischen Dichter der mittelalterlichen arabischen Epoche Idris ibn al-Yaman al-Sabini al-Yabisi ist nur ein Gedicht bekannt, und dieses behandelt den Wein.

Premsa de raïms / Prensa de uvas / Weinpresse / Wine press

English

This plant, the grape vine, is a Mediterranean plant, which is nowadays grown in many places on Earth, mainly of a climate similar to the Mediterranean one but also in cooler climates. The wild form (absent on the Pityuses) is usually called Vitis vinifera ssp. sylvestris, the cultivated form Vitis vinifera ssp. vinifera.

The introduction to Ibiza has been lost in the dark of history.

Today the grape vine plays a big role on Ibiza and Formentera, both for wine and for table-grapes. Sometimes it can be found in the wild.

In the 1860s the phylloxera (Daktulosphaira vitifoliae, synonym Viteus vitifoliae), a parasite on the leaves and, much more harmful, on the roots of the grape vine, arrived to Europe from North America. That is why the vines in Europa (and thus on the Pityuses) are grafted on hybrids between Vitis vinifera and the American species Vitis rupestris. This latter has a strong resistence against the phylloxera.

On the Pityuses, a lot of wine is pressed, sometimes thyme, “frígola” (Thymbra capitata), is added to give it a special taste. The vast majority of the Pityusic wine is red wine, on a lesser scale there is also white wine made. The pesant’s wine (vino payés) is often drunk to accompany the sobrassada.

Of the great Ibicencan poet of Arab medieval times Idris ibn al-Yaman al-Sabini al-Yabisi only one poem is known nowadays, it is about wine.

Vi pagès / Vino payés / Bauernwein / Peasant’s wine
Assilvestrada / Asilvestrada / Verwildert / Escaped into ther wild

Noms / Nombres / Namen / Names

Vitis rupestris Scheele

Vitis vinifera L.