Salvia

Salvia (Lamiaceae)

Salvia officinalis

Català

L’única espècie silvestre d’aquest gènere (sàlvia) és Salvia verbenaca.

Els pagesos i altres cultiven sovint Salvia officinalis per fins medicinals, per exemple contra la tos. És originària de Dalmàcia. És l’espècie que hi ha donat el nom al gènere, “salvia” prové de “salvus” que en llatí és “sa, estalvi”.

A més n’hi ha unes espècies ornamentals, com ara Salvia fruticosa.

Les llavors de l’espècie mexicana Salvia hispanica, coneguda com a xia, es venen com a aliment esnobístic (“superaliment”) pel seu alt contingut en àcids grassos omega-3 (i la gent no sol saber que tant la planta silvestre Portulaca oleracea com el formatge de past també en tenen molt), a vegades algú perd una llavor i germina.

Salvia officinalis, Can Busquets (Santa Eulària)

Castellano

La única especie silvestre de este género (salvia) es Salvia verbenaca.

Los payeses y otros cultivan a menudo Salvia officinalis por fines medicinales, por ejemplo contra la tos. Es originaria de Dalmacia. Es la especie que le ha dado el nombre al género, “salvia” proviene de “salvus” que en latín es “sano, salvo”.

Además hay unas especies ornamentales, como Salvia fruticosa.

Las semillas de la especie mexicana Salvia hispanica, conocida como chía, se venden como alimento esnobístico (“superalimento”) por su alto contenido en ácidos grasos omega-3 (y la gente no suele saber que tanto la planta silvestre Portulaca oleracea como el queso de pasto también tienen mucho), a veces alguien pierde una semilla y germina.

Salvia fruticosa

Deutsch

Die einzige Wildart dieser Gattung (Salbei) ist Salvia verbenaca.

Die Bauern und andere bauen oft Salvia officinalis zu Heilzwecken an, zum Beispiel gegen Husten. Sie stammt aus Dalmatien. Es ist die Art, die der Gattung ihren Namen gegeben hat, “salvia” kommt von “salvus”, was im Lateinischen “gesund, heil” ist.

Außerdem gibt es einige als Zierpflanzen verwendete Arten wie Salvia fruticosa.

Die Samen der mexikanischen Art Salvia hispanica, bekannt als Chia, werden als snobistisches Nahrungsmittel (“Superfood”) verkauft wegen seines hohen Gehaltes an Omega-3-Fettsäuren (und die Leute wissen meist nicht, dass sowohl die Wildpflanze Portulaca oleracea als auch Käse aus Weidemilch ebenfalls viel davon haben), manchmal verliert jemand einen Samen und er keimt.

Salvia hispanica

English

The only wild species of this genus (sage) is Salvia verbenaca.

The peasants and others often grow Salvia officinalis for medicinal purposes, for example against cough. It comes from Dalmatia. It is the species that has given the name to the genus, “salvia” derives from “salvus”, what in Latin means “of good health”.

Moreover there are some ornamental species, like Salvia fruticosa.

The seeds of the Mexican species Salvia hispanica, known as chia, are sold as a snobby food (“superfood”) for its high content in omega-3 fatty acids (and people usually do not know that both the wild plant Portulaca oleracea and cheese from pasture milk also have a lot of them), sometimes someone loses a seed and it germinates.

Noms / Nambre / Namen / Names

Salvia fruticosa Mill.

Salvia hispanica L.

Salvia officinalis L.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *