Olea

Olea europaea (Oleaceae)

Olea europaea var. europaea

Català

Olea europaea var. europaea, l’olivera cultivada, és un arbre molt emblemàtic de la vegetació mediterrània. N’hi ha plantacions per tot arreu per produir olives de taula o oli d’oliva. També a Eivissa n’hi ha moltíssimes i algunes a Formentera. L’arbre va ésser introduït pels fenicis.

Floreix a la primavera. Les flors sovint s’autopol·linitzen. Però hi ha varietats que necessiten pol·linització aliena pel vent.

La varietat tradicional a Eivissa és empeltre, tradicionalment anomenada “oliva pagesa”. Avui es cultiven moltes altres varietats com ara arbequina, manzanilla i picual. Tanmateix, molta gent que no té plantacions pròpies d’oliveres, compra oli d’oliva des de fora per ésser més barat que l’oli eivissenc. Olives de taula s’afegeixen damunt la coca.

A Eivissa es fa sabó de l’oli d’oliva amb sosa càustica (NaOH). En temps passats es feia servir l’oli usat. Avui hi ha persones -com l’empresa Burbujas de Ibiza- que fan servir l’oli que roman dins el trull i no serveix per al consum humà per dur massa matèria sòlida de l’oliva.

Per tot arreu al Mediterrani hi ha també ullastres (“oastres”, en estat petit denominats revells, ravells o rabells), és a dir, oliveres silvestres. Hi ha debates si a les Balears són autòctones. Com que totes les oliveres cultivades estàn empeltades sobre un patró d’ullastre, aquella subspècie s’ha naturalitzat. Es troba a molts illots perquè les gavines n’hi duen els pinyols.

Segons alguns autors, però, hi ha dues subspècies silvestres a les Balears: Olea europaea ssp. sylvestris i Olea europaea ssp. oleaster. A vegades es distingeix en català balear: la primera es diu ullastre, la segona, revell. I es suposa que aquesta última és la forma ja present abans de la llegada dels humans amb els conreus d’oliveres. Es troba tant a Eivissa com a Formentera, té espines i en general forma d’arbust.

Hi ha aus que mengen les olives, també gavines, així amb els excrements les llavors arriben a alguns illots on germinen i formen el fonament per a una població d’oliveres.

Entre les plagues de l’olivera figuren la mosca de l’olivera o de l’oliva (Bactrocera oleae) que pica l’oliva; l’ull de gall o repiló (Spilocaea oleagina), un fong que infecta la fulla; la verticil·losi (Verticillium dahliae), un fong que penetra per l’arrel i pot matar l’arbre.

Des d’octubre de 2016 es coneix el bacteri fitopatogen Xylella fastidiosa que pot matar oliveres, també a les Balears.

Un fong que és paràsit de l’olivera i altres arbres és Omphalotus olearius, la gírgola de l’olivera, el bolet és verinós.

Amb les oliveres que arriben de la Península últimament arriben serps.

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Olea europaea var. europaea
Arbequina eivissenca

Castellano

Olea europaea var. europaea, el olivo (o aceituno) cultivado, es un árbol muy emblemático de la vegetación mediterránea. Hay plantaciones por todas partes para producir aceitunas (olivas) de mesa o aceite de oliva. También en Ibiza hay muchísimas y algunas en Formentera. El árbol fue introducido por los fenicios.

Florece en primavera. Las flores a menudo se autopolinizan. Pero hay variedades que necesitan polinización ajena por el viento.

La variedad tradicional en Ibiza es empeltre, tradicionalment llamada “oliva payesa”. Hoy se cultivan muchas otras variedades como arbequina, manzanilla y picual. Sin embargo, mucha gente que no tiene plantaciones propias de olivos, compra aceite de oliva desde fuera por ser más barato que el aceite ibicenco. Aceitunas de mesa se añaden también a la coca.

En Ibiza se hace jabón del aceite de oliva con sosa cáustica (NaOH). En tiempos pasados se usaba el aceite usado. Hoy hay personas -como la empresa Burbujas de Ibiza- que utilizan el aceite que permanece en el molino y no sirve para el consumo humano por llevar demasiada materia sólida de la oliva.

Por todas partes en el Mediterráneo hay también acebuches, es decir, olivos silvestres. Hay debates si en las Baleares son autóctonos. Como todos los olivos cultivados están injertados en un patrón de acebuche, esa subespecie se ha naturalizado. Se encuentra en muchos islotes porque las gaviotas llevan allí sus huesos.

Según algunos autores, sin embargo, hay dos subespecies silvestres en las Baleares: Olea europaea ssp. sylvestris y Olea europaea ssp. oleaster. Y se supone que esta última es la forma ya presente antes de la llegada de los humanos con los cultivos de olivos. Se encuentra tanto en Ibiza como en Formentera, tiene espinas y por lo general forma de arbusto.

Hay aves que comen las olivas, también gaviotas, así con los excrementos las semillas llegan a algunos islotes donde germinan y forman el fundamento para una población de olivos.

Entre las plagas del olivo figuran la mosca del olivo (Bactrocera oleae) que pica la oliva; el repilo (Spilocaea oleagina), un hongo que infecta la hoja; la verticilosis (Verticillium dahliae), un hongo que penetra por la raíz y puede matar el árbol.

Desde octubre de 2016 se conoce la bacteria fitopatógena Xylella fastidiosa que puede matar olivos, también en las Baleares.

Un hongo que es parásito del olivo y otros árboles es Omphalotus olearius, la seta es venenosa.

Con los olivos que llegan de la Península últimamente llegan serpientes.

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Olea europaea var. sylvestris
Olea europaea var. sylvestris

Deutsch

Olea europaea var. europaea, der kultivierte Öl- oder Olivenbaum, ist ein sehr emblematischer Baum der Mittelmeervegetation. Es gibt überall Pflanzungen zur Produktion von Tafeloliven oder Olivenöl. Auch auf Ibiza gibt es sehr viele und einige auf Formentera. Der Baum wurde von den Phöniziern eingeführt.

Er blüht im Frühjahr. Die Blüten bestäuben sich oftmals selber. Aber einige Sorten brauchen Fremdbestäubing durch den Wind.

Die traditionelle Sorte Ibizas ist Empeltre. Heute werden viele andere Sorten gezogen, wie etwa Arbequina, Manzanilla und Picual. Jedoch kaufen viele Menschen, die keine eigenen Ölbaumpflanzungen haben, Olivenöl von außerhalb, da es billiger ist als das ibizenkische Öl. Tafeloliven werden auch der Coca zugefügt.

Auf Ibiza wird Seife aus Olivenöl mit Natronlauge (NaOH) gewonnen. In vergangenen Zeiten wurde Altöl genutzt. Heute gibt es Menschen – wie das Unternehmen Burbujas de Ibiza -, die das Öl verwenden, das in der Mühle zurückbleibt und nicht zum menschlichen Konsum dient, da es zu viel Feststoffe der Olive hat.

Überall im Mittelmeergebiet gibt es auch wilde Ölbäume. Es gibt Diskussionen, ob sie auf den Balearen heimisch sind. Da alle Kulturölbäume auf wilde Ölbäumen gepropft sind, ist diese Unterart ausgewildert. Man findet sie auf vielen kleinen Inseln weil die Möwen die Steine hinbringen.

Nach einigen Autoren gibt es allerdings auf den Balearen zwei wilde Unterarten: Olea europaea ssp. sylvestris und Olea europaea ssp. oleaster. Und man nimmt an, dass diese letztere die Form ist, die schon vor der Ankunft der Menschen mit den Ölbaumpflanzungen da war. Man findet sie sowohl auf Ibiza als auch auf Formentera, sie hat Dornen und allgemein Strauchform.

Es gibt Vögel, die Oliven fressen, darunter auch Möwen, so gelangen mit ihrem Kot die Samen auf einige kleine Inseln, wo sie keimen und die Grundlage für eine Ölbaumpopulation bilden.

Zu den Schädlingen der Ölbäume gehören die Olivenfruchtfliege (Bactrocera oleae), die die Oliven sticht; der Pilz Spilocaea oleagina, der das Blatt befällt; der Pilz Verticillium dahliae, der durch die Wurzel eindringt und den Baum töten kann.

Seit Oktober 2016 kennt man das phytopathogene Bakterium Xylella fastidiosa, das Ölbäume töten kann, auch auf den Balearen.

Ein Pilz, der am Ölbaum schmarotzt, ist Omphalotus olearius, ein Giftpilz.

Mit den Ölbäumen, die vom spanischen Festland ankommen, kommen in der letzten Zeit Schlangen.

Link unten

Olea europaea var. sylvestris

English

Olea europaea var. europaea, the cultivated olive-tree is a very emblematic of the Mediterranean vegetation. There are plantations everywhere to produce table olives or olive oil. There are many of them also on Ibiza and some on Formentera. The trees were introduced by the Phoenicians.

It flowers in spring. The flowers often pollinate themselves. However, there are varieties that need foreign pollination byt the wind.

The traditional variety on Ibiza is empeltre. Nowadays many other varieties are grown, like arbequina, manzanilla and picual. However, many people who have no olive plantations of their own, buy olive oil from outside because it is cheaper than the Ibicencan oil. Table olives are also added to the coca.

On Ibiza soap is made from olive oil with caustic soda (NaOH). In past times used oil was taken. Today there are people – like the enterprise Burbujas de Ibiza – who use the oil that remains in the mills and is not suitable for human consumption because it has solid matter of the olive.

Everywhere in the Mediterranean Basin there are also wild olive-trees. There are discussions if they are native on the Balearics. Since all the cultivated olive-trees are grafted on wild olive-trees, this subspecies has escaped into the wild. It can be found on many islets because the seagulls carry the pits there.

According to some authors, however, there are two wild subspecies on the Balearics: Olea europaea ssp. sylvestris and Olea europaea ssp. oleaster. And it is supposed that this latter is the form already present before the arrival of humans with their cultivation of olive-trees. It is found on Ibiza as well as on Formentera, it has thorns and ussually the form of a shrub.

There are birs that eat olives, also seagulls, so with the excrements the seeds reach some islets where they germinate and form the fundament of an olive-tree population.

Among the pests and diseases of the olive-tree there are the olive fruit fly (Bactrocera oleae), which stings the olive; the olive leaf spot (Spilocaea oleagina), a fungus which infects the leaf; the fungus Verticillium dahliae, which penetrates through the root and can kill the tree.

Since October 2016 the phytopathogenic bacterium Xylella fastidiosa, which can kill olive-trees, has been known also on the Balearics.

A fungus that is a parasite of the olive-tree is Omphalotus olearius, a poisonous fungus.

With the olive-trees arriving from Mainland Spainlately there arrive snakes.

Link below

Olea europaea var. oleaster

Nom / Nombre / Name

Olea europaea L.

Enlace externo

El uso del olivo

Olea europaea var. oleaster