Licors

Català: Licors

A Eivissa hi ha dos licors amb gran tradició.

L’un és la frígola, un licor -com ho diu el nom- fet de la frígola, Thymbra capitata.

L’altre es diu Herbes Eivissenques (bé que comercialment és més conegut pel nom castellà “Hierbas Ibicencas”). Es prepara a base de les aromes de vàries plantes, obtingudes parcialment per destil·lació, parcialment per maceració i parcialment per infusió. Entre les plantes que es fan servir, figuren fonoll, frígola, ruda, lavanda, romaní, herba de Sant Ponç, menta i herba-sana, ginebrons, fulles i pell de taronja i llimó, sàlvia, orenga i herballuïsa, a més s’afeigeix anís. D’aquest licor n’hi ha de casolà i també n’hi ha de comercial de diversos productors. És conegut com a remei estomacal.

Hierbas ibicencas

Castellano: Licores

En Ibiza hay dos licores con gran tradición.

El uno es la frígola, un licor -como lo dice el nombre- hecho de la frígola, Thymbra capitata.

El otro se llama “Hierbas Ibicencas”. Se prepara a base del aroma de varias plantas, obtenidas parcialmente por destilación, parcialmente por maceración y parcialmente por infusión. Entre las plantas que se usan, figuran hinojo, frígola, ruda, lavanda, romero, tomillo macho, menta i herba-sana, gálbulos del enebro, hojas y piel de naranja y limón, salvia, orégano y hierbaluisa, además se añade anís. Este licor hay casero y también lo hay comercial de diversos productores. Es conocido como remedio estomacal.

Deutsch: Liköre

Auf Ibiza gibt es zwei Liköre mit großer Tradition.

Der eine ist die Frígola, ein Likör aus der gleichnamigen Pflanze, Thymbra capitata.

Der andere heißt “Hierbas Ibicencas”. Man bereitet ihn auf der Basis der Aromen mehrerer Pflanzen, gewonnen teils durch Destillation, teils durch Mazeration, teils durch Aufguss. Zu den Pflanzen, die genutzt werden, gehören Fenchel, Kopfthymian, Raute, Lavendel, Rosmarin, Kopfgamander, Pfefferminze und Ährige Minze, Zapfen des Stechenden Wacholders, Blätter und Schale von Orange und Zitrone, Salbei, Oregano und Zitronenverbene, Außerdem fügt man Anis hinzu. Diesen Likör gibt es hausgemacht, und es gibt ihn kommerziell von verschiedenen Herstellern. Er ist als Magenmedikament bekannt.

English: Liqueurs

On Ibiza there are two liqueurs wit a great tradition.

One of them is the frígola, made from the plant of the same name, Thymbra capitata.

The other one is called “Hierbas Ibicencas”. It is prepared on the base of the aroma of several plants, obtained partly by destillation, partly by maceration, partly by infusion. Among the plants used are fennel, headed thyme, rue, lavender, rosemary, headed germander, peppermint and spearmint, cones of prickly juniper, leaves and skin of orange and lemon, sage, oregano and lemon verbena, Moreover aniseed is added. This liqueur exists as homemade and also as a commercial product from different producers. It is known as a stomach remedy.