Juniperus phoenicea

Juniperus phoenicea (Juniperus, Cupressaceae)

Català

Aquesta espècie es coneix simplement com a “la” savina (o sivina); un altra espècie de savina (la savina de muntanya, Juniperus sabina) hi ha a València i parts de Catalunya, però a les Balears, no.

L’espècie es troba per tot arreu del Mediterrani, des de Portugal i Marroc fins a Israel i fins i tot Aràbia Saudita.

L’única subespècie present a les Balears és Juniperus phoenicea ssp. turbinata. Aquest arbre és una planta de zones litorals. Només a les illes d’Eivissa i Cabrera entra a l’interior, el perquè queda un enigma.

És abundant a Eivissa bé que menys que abans pel seu ús. A Formentera el lloc del port va rebre el nom de La Savina. A més d’Eivissa i Formentera es troba a alguns illots com ara s’Espalmador, s’Espardell, Tagomago i sa Conillera.

Els savinons (els gàlbuls de totes les espècies de savines, comúnmente coneguts com a “baies”) no es poden menjar com els d’algunes altres espècies de ginebre per ésser verinosos. Tanmateix per als tords són comestibles, han de passar pel seu estómac abans de poder germinar.

Les savines litorals són uns hàbitats valuosos de líquens i fongs.

A les Pitiüses la savina tradicionalment es fa servir contra el reuma. D’arbres que no fan savinons (mascles) es prenen branquetes que es deixen torrar sobre calius. Després es posen dessobre de la part que fa mal.

L’ús més important és com a bigues de sostres; per asconseguir un creixement recte s’hi podaven les branques. Per això és l’arbre sant d’Eivissa.

L’escorça es feia servir per fabricar-ne motlles per a formatges. Aquest ús ja no és legal en la formatgeria comercial perquè es diu que no és higiènic i que el plàstic és més higiènic.

Enllaços baix

Castellano

Esta especie  se conoce simplemente como “la” sabina; otra especie de sabina (la sabina rastrera, Juniperus sabina) hay en Valencia y partes de Cataluña, pero en las Baleares, no.

La especie se encuentra por todas partes alrededor del Mediterráneo, desde Portugal y Marruecos hasta Israel e incluso Arabia Saudita.

La única subespecie presente en las Balears es Juniperus phoenicea ssp. turbinata. Este árbol es una planta de zonas litorales. Solo en las islas de Ibiza y Cabrera entra al interior, el porqué queda un enigma.

Es abundante en Ibiza aunque menos que antes por su uso. En Formentera el lugar del puerto recibió el nombre de La Savina. Además de Ibiza y Formentera se encuentra en unlgunos islotes como s’Espalmador, s’Espardell, Tagomago y sa Conillera.

Los gàlbuls (de todas las especies de sabinas) no se pueden comer como los de algunas otras especies de enebro por ser venenosos. Sin embargo, para los tordos son comestibles, tienen que pasar por su estómago antes de poder germinar.

Las sabinas litorales son unos hábitats valiosos de líquenes y hongos.

En las Pitiusas la sabina tradicionalmente se usa contra el reuma: De árboles que no hacen gálbulos (machos) se cogen ramitas que se dejan torrar sobre rescoldos. Después se ponen encima de la parte que duele.

El uso más importante es como vigas de techos; para conseguir un crecimiento recto se le podaban las ramas. Por eso es el árbol santo de Ibiza.

La corteza se utilizaba para fabricar moldes para quesos. Este uso ya no es legal en la quesería comercial porque se dice que no es higiénico y que el plástico es más higiénico.

Enlaces abajo

Deutsch

Diese Art heißt auf Deutsch Phönizischer Wacholder, ist aber unter Deutschsprechern auf den Pityusen eher als “Sabina” bekannt.

Diese Art findet man überall am Mittelmeer, von Portugal und Marokko bis nach Israel und sogar Saudi-Arabien.

Die einzige Unterart auf den Balearen ist Juniperus phoenicea ssp. turbinata. Dieser Baum ist eine Art der Küstenvegetation. Nur auf den Inseln Ibiza und Cabrera drängt er ins Binnenland vor, der Grund dafür ist bisher ein Rätsel.

Auf Ibiza ist der Baum häufig, wenngleich weniger als früher aufgrund der Nutzung. Auf Formentera heißt der Hafenort ihm zu Ehren La Savina. Außer auf Ibiza und Formentera findet man ihn auf einigen kleineren Inseln wie s’Espalmador, s’Espardell, Tagomago und sa Conillera.

Die Zapfen sind nicht essbar wie die einiger Wacholder-Arten, da sie giftig sind. Für die Drosseln sind sie jedoch essbar, sie müssen ihren Magen passieren, bevor sie keimen können.

Die Phönizischen Wacholder an der Küste sind wertvolle Habitate von Flechten und Pilzen.

Eine traditionelle Anwendung findet dieser Wacholder auf den Pityusen bei Rheuma. Von Bäumen, die keine Zapfen machen (männlichen Bäumen), nimmt man Zweige, die über Glut gedarrt werden. Darauf legt man sie auf den schmerzenden Körperteil.

Die wichtigste Nutzung ist diejenige als Dachbalken; um einen geraden Wuchs zu erreichen, schnitt man ihm die Äste ab. Daher ist sie der heilige Baum von Ibiza.

Die Borke wurde zur Herstellung von Käseformen genutzt. Diese Verwendung ist in der kommerziellen Käserei nicht mehr zulässig, da es als unhygienisch gilt, Plastik soll hygienischer sein.

Links unten

English

This species is called Phoenician juniper in English though among English-speakers on the Pityuses it is more commonly known by its Spanish name sabina.

This species is found all around the Mediterranean, from Portugal and Morocco to Israel and even Saudi Arabia.

The only subspecies present on the Balearics is Juniperus phoenicea ssp. turbinata. This tree is a plant of the coastal zones. Only on the islands of Ibiza and Cabrera does it enter into the inland, the reason is still a riddle.

It is abundant on Ibiza though less than some time ago because of the use of the tree. On Formentera the port place in named La Savina in its honour. Apart from Ibiza and Formentera it is found on some islets like s’Espalmador, s’Espardell, Tagomago and sa Conillera.

The cones may not be eaten like those of many other juniper species because they are poisonous. For the thrushes, however, they are edible, they even have to pass through their stomachs to be able to germinate.

The coastal Phoenician junipers are worthy habitats of lichens and fungi.

A traditional use of this juniper is in case of rheuma. From trees that do not make cones (males), twigs are taken, these are dried over embers. Then they are put on the aching part of the body.

The most important use is as roof beams; to obtain a straight growth it was cut off its branches. That’s why it is the sacred tree of Ibiza.

The bark was used to produce cheese moulds. That use is no more allowed in commercial cheese-making because it is said it is unhygienic and plastic is more hygienic.

Links below

Nom / Nombre / Name

Juniperus phoenicea L.

Juniperus phoenicea ssp. turbinata Nyman

Enlaces externos / Externe Links / External Links

La sabina como planta medicinal

La elaboración de gin en Ibiza a partir de la sabina (castellano, deutsch, English)