Jo com puc contribuir a la biodiversitat?

Català: Jo com puc contribuir a la biodiversitat?

Què puc fer jo? Què pots fer tu? Què pot fer vostè?

Recordem-nos que la diversitat d’ecosistemes a Eivissa i Formentera (als illots no) es deu parcialment a la posada en valor a través de l’agricultura i la ramaderia. Així és important que fomentem l’agricultura i la ramaderia locals.

Amb la població que tenen les Pitiüses i a més amb els turistes, la producció local no pot abastar-nos tots. Encara així, l’oferta sobrepassa la demanda. Verdures locals de producció ecològica es podreixen per falta de clientela. Com és possible això a una illa on molta gent parla d’ecologia?

També hi ha molt esnobisme. Gent substitueix les verdures locals per “superaliments” que han arribat de lluny. Si en comptes d’un quilo de baies de goji mengem un quilo de tomates locals, per al cos no fa gaire diferència, estalviem diners i contribuïm a un paisatge diversificat amb horticultura. Si deixem de comprar llavors de xia de lluny i pels àcids grassos omega-3 mengem formatge local de past, contribuïm a la cura dels pastos. I hem de saber que els ramaders d’ovelles viuen de la carn d’anyell, la llana no dóna diners. Així, per a recolzar els ecosistemes de past, el més recomanable és comprar carn d’anyell local.

Hi ha persones que segueixen una doctrina d’alimentació que els prohibeix certs productes. Jo mateix era vegetarià durant molts anys. Però havia d’entendre que per raons ecològiques he de comprar carn de past. I així ja no sóc vegetarià estricte. No poden treballar gratis els pastors.

Una altra cosa que podem fer: si tenim un jardí, podem deixar un tros per a plantes silvestres i tallar l’herba una vegada a l’any. Sense reg, per descomptat. Així tindrem un biòtop on poden viure molts insectes i per tant ocells insectívors.

Castellano: ¿Yo cómo puedo contribuir a la biodiversidad?

¿Qué puedo hacer yo? ¿Qué puedes hacer tú? ¿Que puede hacer usted?

Acordémonos que la diversidad de ecosistemas en Ibiza y Formentera (en los islotes no) se debe parcialmente a la puesta en valor a través de agricultura y ganadería. Así es importante que fomentemos la agricultura y ganadería locales por la compra de productos locales.

Con la población que tienen las Pitiusas y además con los turistas, la producción local no puede abastecernos a todos. Aún así, la oferta sobrepasa la demanda. Verduras locales de producción ecológica se pudren por falta de clientela. ¿Como es posible eso en una isla donde mucha gente habla de ecología?

También hay mucho esnobismo. Gente sustituye las verduras locales por “superalimentos” que han llegado de lejos. Si en vez de un kilo de bayas de goji comemos un kilo de tomates locales, para el cuerpo no hace mucha diferencia, ahorramos dinero y contribuimos a un paisaje diversificado con horticultura. Si dejamos de comprar semillas de chía de lejos y por los ácidos grasos omega-3 comemos queso local de pasto, contribuimos al cuidado de los pastos. Y tenemos que saber que los ganaderos de ovejas viven de la carne de cordero, la lana no da dinero. Así, para apoyar los ecosistemas de pasto, lo más recomendable es comprar carne de cordero local.

Hay personas que siguen una doctrina de alimentación que les prohíbe ciertos productos. Yo mismo era vegetariano durante muchos años. Pero tenía que entender que por razones ecológicas tengo que comprar carne de pasto. Y así ya no soy vegetariano estricto. No pueden trabajar gratis los pastores.

Otra cosa que podemos hacer: si tenemos un jardín, podemos dejar un trozo para plantas silvestres y cortar la hierba una vez al año. Sin riego, por supuesto. Así tendremos un biotopo donde pueden vivir muchos insectos y por ende pájaros insectívoros.

Deutsch: Wie kann ich zur Biodiversität beitragen?

Was kann ich tun? Was kannst du tun? Was können Sie tun?

Erinnern wir uns, dass die Vielfalt der Ökosysteme auf Ibiza und Formentera (nicht auf den kleinen Inseln) teilweise der Inwertsetzung durch Ackerbau und Viehhaltung zu verdanken ist. So ist es wichtig, dass wir die lokale Landwirtschaft und die lokale Viehhaltung unterstützen.

Bei der Bevölkerung, die die Pityusen haben, und dazu den Touristen, kann die lokale Produktion uns nicht alle versorgen. Dennoch übersteigt das Angebot die Nachfrage. Lokale Gemüse aus ökologischer Erzeugung verfaulen mangels Kundschaft. Wie ist das möglich auf einer Insel, wo viele Menschen von Ökologie reden?

Es gibt auch viel Snobismus. Leute ersetzen lokale Gemüse durch “Supernahrungsmittel” (“superfood”), die von weit herkommen. Wenn wir statt eines Kilos Gojibeeren ein Kilo lokale Tomaten essen, macht das für den Körper wenig Unterschied, wir sparen Geld und tragen zu einer vielfältigen Landschaft mit Gemüsebau bei. Wenn wir davon Abstand nehmen, Chiasamen zu kaufen und wegen der Omega-3-Fettsäuren lokalen Käse aus Weidehaltung essen, tragen wir zur Weidepflege bei. Und wir müssen wissen, dass die Schafhalter vom Lammfleisch leben, die Wolle bringt kein Geld. Daher ist, um die Weideökosysteme zu unterstützen, das Empfehlenswerteste, lokales Lammfleisch zu kaufen.

Es gibt Menschen, die einer Ernährungslehre folgen, die ihnen gewisse Produkte verbietet. Ich selber war jahrelang Vegetarier. Aber ich musste verstehen, dass ich aus ökologischen Gründen Weidefleisch kaufen muss. So bin ich kein strenger Vegetarier mehr. Die Hirten können schließlich nicht gratis arbeiten.

Etwas anderes, das wir tun können: Wenn wir einen Garten haben, können wir ein Stück für Wildpflanzen lassen und einmal im Jahr mähen. Ohne zu wässern, versteht sich. So haben wir einen Biotop, wo viele Insekten und folglich Insekten fressende Vögel leben können.

English: How can I contribute to biodiversity?

What can I do? Whan canst thou do? What can you do?

Let us remeber that the diversity of ecosystems on Ibiza and Formentera (not on the islets) is partly due to valorisation by agriculture and livestock keeping. So it is important that we support local agriculture and livestock keeping.

With the population the Pityuses have and moreover the tourists, local production cannot supply us all. Still, the supply exceeds the demand. Local vegetables from ecological production decay for lack of customers. How is that possible on an island where lots of people speak of ecology?

There is also a lot of snobism. People substitute local vegetables with “superfood” which has come from far away. If instead of a kilo of goji berries we eat a kilo of local tomatoes, for the body it does not make much difference, we save money and contribute to a diverse landscape with horticulture. If we refrain from buying chia seeds and for sake of omega-3 fatty acids eat local cheese from pasture economy, we contribute to the pasture care. And we need to know that sheep keepers live on lamb’s meat, wool does not bring money. Therefore, in order to support pasture ecosystems, it is most recommendable to buy local lamb’s meat.

There are people who follow some nutrition teaching, which prohibits them certain products. I myself used to be a vegetarian for years. But I had to understand that for ecological reasons I must buy pasture meat. So I stopped being a strict vegetarian. The shepherds cannot work for free.

Something else we can do: If we have got a garden, we can leave a piece for wild plants and mow once a year. Without watering, of course. So we’ll have a biotop where many insects and as a consequence many insectivorous birds can live.