Cynara cardunculus

Cynara cardunculus (Cynara, Asteraceae)

Català

Aquesta forma silvestre de la carxofera es diu herba-col, herba de Sant Roc, herba de formatjar, card de formatjar, carxofera borda, o card comestible. És nativa del Mediterrani i es troba també a Eivissa i Formentera. Es troba en indrets ruderals, no massa a prop de la mar.

La planta floreix a principis d’estiu i és pol·linitzada principalment per abelles. Els fruits amb els vilans són dispersats pel vent.

Les flors duen les proteases cardenosina A i B. Aquells separen la caseïna de la llet de forma que ja no és hidrosoluble. Per això es poden fer servir per quallar llet (“quall vegetal“), també les flors seques. A Eivissa és tradició emprar flors per fer formatge. Es recullen sobre el dia de Sant Joan i es sequen. Per fer-hi formatge, es posen en aigua, i l’aigua s’aboca sobre la llet que qualla després d’una estona. Així no és necessari quall d’origen animal. El nombre herba-col es refereix a això, col ve del mateix origen que quallar.

Les tiges es mengen com a verdura.

Castellano

Esta forma silvestre de la alcachofera se llama cardo lechero, alcaucil, cardo comestible, hierba cuajo o lo más a menudo simplemente cardo. Es nativa del Mediterráneo y se encuentra también en Ibiza y Formentera. Se encuentra en lugares ruderales, no demasiado cerca al mar.

La planta florece a principios de verano y es polinizada principalmente por abejas. Los frutos con sus vilanus son dispersados por el viento.

Las flores llevan las proteasas cardenosina A y B. Ésas separan la caseína de la leche de forma que ya no es hidrosoluble. Por tanto se pueden usar para cuajar leche (“cuajo vegetal“), también las flores secas. En Ibiza es tradición emplear flores para hacer queso. Se recogen sobre el día de San Juan y se secan. Para hacer queso, se ponen en agua, y el agua se vierte sobre la leche que cuaja después de un rato. Así no hace falta cuajo de origen animal. El nombre herba-col se refiere a esto, col viene del mismo origen que cuajar.

Los tallos se comen como verdura.

Macerat per quallar / Macerado para cuajar / Mazerat zum Einlaben / Maceration for curdling, ses Cabretes
Formatge de cabra / Queso de cabra / Ziegenkäse / Goats’ cheese, ses Cabretes

Deutsch

Diese Wildform der Artischocke, im Deutschen meist als Wilde Artischocke bezeichnet, ist im Mittelmeergebiet heimisch und auch auf Ibiza und Formentera zu finden. Man findet sie an Ruderalstandorten, nicht allzu nah am Meer.

Die Pflanze blüht am Anfang des Sommers und wird hauptsächlich durch Bienen bestäubt. Die Früchte mit Pappus werden vom Wind verbreitet.

Die Blüten enthalten die Proteasen Cardenosin A und B. Diese spalten das Kasein der Milch so, dass es nicht mehr wasserlöslich ist. Daher können sie genutzt werden, um Milch zum gerinnen zu bringen (“pflanzliches Lab“), auch die trockenen Blüten. Auf Ibiza ist es Tradition, Blüten zur Herstellung von Käse zu nutzen. Man pflückt sie um den Johannistag und trocknet sie. Um Käse zu machen, werden sie in Wasser gelegt, und dieses wird über die Milch gegossen, die nach einer Weile gerinnt. So wird kein tierisches Lab benötigt.

Die Stiele werden als Gemüse gegessen.

English

This wild form of the artichoke, commonly called artichoke thistle or cardoon, is a native to the Mediterranean and also grows on Ibiza and Formentera. It is found in ruderal sites, not too close to the sea.

The plant flowers at the beginning of summer and is pollinated mainly by bees. The fruits with pappuses are dispersed by the wind.

The flowers contain the proteases cardenosin A i B. Those split the casein in a way that it is no more water-soluble. That is why they can be used to curdle milk (“plant rennet“), also the dry flowers. On Ibiza there is a tradition to use flowers to make cheese. They are collected around Saint John’s day and dried. To make cheese, they are put in water, and the water is poured over the milk, which after some time curdles. So no rennet from animals is needed.

The stalks are eaten as a vegetable.

Formatge de cabra / Queso de cabra / Ziegenkäse / Goats’ cheese, Can Muson

Nom / Nombre / Name

Cynara cardunculus L.

Enlace externo

El uso del cardo