Citrus

Citrus (Rutaceae)

Citrus aurantium
Netejant intestins de porc amb taronges de porc / Limpiando intestinos de cerdo con narajas amargas

Català

L’origen dels arbres cítrics és el sud-est d’Àsia. Allí hi ha més humitat a l’estiu que al Mediterrani. Per tant és comú aquí cultivar els cítrics amb rec. Tanmateix, hi ha persones qui tenen mètodes sense rec.

Entre els arbres cultivats per les seves fruites figuren Citrus sinensis (taronger, fruit: taronja), Citrus limon (llimonera, fruit llimó o llimona), Citrus aurantium (taronger amarg, fruit: taronja amarga), Citrus reticulata (mandariner, fruit: mandarina), Citrus paradisi (aranger, fruit: aranja; en eivissenc: pomelo). Les flors de Citrus sinensis i Citrus aurantium es diuen tarongina, a les Pitiüses es produeix mel de tarongina.

La pol·linització -imprescindible per a aconseguir fruits- la fan abelles domèstiques i borinots. Els arbres en general són multiplicats per via vegetativa amb empelts.

En la tradició eivissenca, les taronges amargues es fan servir per netejar els intestins dels porcs a la matança. Per això en eivissenc es diuen taronges de porc. I les taronges normals (de menjar) es diuen taronges bones.

El llimó o la llimona (en valencià la llima, que en altres dialectes és un altre cítric) joga un gran paper per a molts esotèrics a Eivissa: creuen que l’àcid del llimó dins l’estómac -abracadabra- es converteix en un alcalí. També creuen que hi ha una escala senzilla per a saber si un aliment és saludable: si es converteix en un alcalí, és saludable; si es converteix en un àcid, no és saludable, així de fàcil. Per descomptat, ningú no ha mesurat mai que el llimó sigui un aliment alcalí però molta gent que combat les ciències ho creu perquè és bastant absurd.

Sota els arbres cítrics pot tenir sentit deixar la vinagrella perquè reculli rosada que flueixi al sòl com a aigua. Els arbres amb les seves arrels superficials en poden aprofitar. Es poden treure les fulles amb una dalla o desbrossadora perquè sigui més fàcil per a l’aigua trobar el sòl.

Qui tingui un interès especial en cítrics en pot trobar molts al jardí botànic de Sóller, Mallorca.

Citrus sinensis
Citrus sinensis
Taronges / Naranjas / Orangen / Oranges

Castellano

El origen de los árboles cítricos es el sudeste de Asia. Allí hay más humedad en verano que en el Mediterráneo. Por tanto es común aquí cultivar los cítricos con riego. Sin embargo, hay quienes tienen métodos sin riego.

Entre los árboles cultivados por sus frutas figuran Citrus sinensis (naranjo), Citrus limon (limonero), Citrus aurantium (naranjo amargo), Citrus reticulata (mandarino), Citrus paradisi (pomelo). Las flores, sobre todo de Citrus sinensis i Citrus aurantium pero también de Citrus limon, se llaman azahar, en las Pitiusas se produce miel de azahar.

La polinización -imprescindible para conseguir frutos- la hacen abejas domésticas y abejorros. Los árboles por lo general son multiplicados por vía vegetativa con injertos.

En la tradición ibicenca, las naranjas amargas se usan para limpiar los intestinos de los cerdos en la matanza. De ahí su nombre ibicenco “taronges de porc”.

El limón juega un gran papel para muchos esotéricos en Ibiza: creen que el ácido del limón en el estómago -abracadabra- se convierte en un alcalino. También creen que hay una escala sencilla para saber si un alimento es saludable: si se convierte en un alcalino, es saludable; si se convierte en un ácido, no es saludable, así de fácil. Por supuesto, nadie ha medido jamás que el limón sea un alimento alcalino pero mucha gente que combate las ciencias lo cree porque es bastante absurdo.

Debajo de los árboles cítricos puede tener sentido dejar el vinagrillo para que recoja rocío que fluya al suelo. Los árboles con sus raíces superficiales pueden aprovecharse del agua. Se pueden quitar las hojas con una guadaña o desbrozadora para que sea más fácil para el agua encontrar el suelo.

Quien tenga interés especial en cítricos, encuentra muchos en el jardín botánico de Sóller, Mallorca.

Citrus limon, es Jondalet
Citrus limon
Llimons / Limones / Zitronen / Lemons
Citrus limon

Deutsch

Der Ursprung der Citrusbäume (oder Zitrusbäume) ist Südostasien. Dort ist es im Sommer feuchter als im Mittelmeergebiet. Deshalb ist es hier üblich, die Citrusbäume mit Bewässerung zu kultivieren. Dennoch gibt es Personen, die Methoden ohne Bewässerung haben.

Zu den Citrusbäumen, die ihrer Früchte wegen angepflanzt werden, gehören Citrus sinensis (Orangen- oder Apfelsinenbaum), Citrus limon (Zitronenbaum), Citrus aurantium (Bitterorangen- oder Pomeranzenbaum), Citrus reticulata (Mandarinenbaum), Citrus paradisi (Grapefruitbaum). Auf den Pityusen wird Orangenblütenhonig (von Citrus sinensis und Citrus aurantium) produziert.

Die Bestäubung – unverzichtbar, um Früchte zu bekommen – vollbringen Honigbienen und Hummeln. Die Bäume werden im Allgemeinen vegetativ vermehrt mit Pfropfung.

In der ibizenkischen Tradition werden die Bitterorangen (Pomeranzen) bei der Schlachtung genutzt, um die Gedärme der Schweine zu reinigen. Daher ihr ibizenkischer Name “taronges de porc.

Die Zitrone spielt eine große Rolle für viele Esoteriker auf Ibiza: Sie glauben, dass die Säure der Zitrone im Magen – hokus pokus – zu einer Base wird. Sie glauben auch, dass es einen einfachen Maßstab gibt, um zu wissen, welche Nahrungsmittel gesund sind: Wenn sie basisch werden, sind sie gesund; wenn sie sauer werden, sind sie nicht gesund, so einfach ist das. Selbstverständlich hat nie jemand gemessen, dass die Zitrone ein basisches Nahrungsmittel ist, aber viele Leute, die die Wissenschaften bekämpfen, glauben es, weil es reichlich absurd ist.

Unter den Zitrusbäumen kann es Sinn haben, den Kap-Sauerklee zu lassen, damit er Tau einfängt und dieser als Wasser zum Boden fließt. Die Bäume mit ihren oberflächlichen Wurzeln können ihn nutzen. Man kann die Blätter mit einer Sense (auch einer Motorsense) entfernen, damit das Wasser leichter den Boden findet.

Wer ein besonderes Interesse an Zitrusfrüchten hat, findet viele im botanischen Garten von Sóller, Mallorca.

Citrus reticulata, Can Busquets (Santa Eulària)

English

The origin of the citrus trees is South-East Asia- There the summers are more humid than in the Mediterranean. That is why it is common to cultivate citrics with irrigation. However there are people who have their methods without irrigation.

Among the trees grown for their fruits are Citrus sinensis (orange-tree), Citrus limon (lemon-tree), Citrus aurantium (bitter orange-tree), Citrus reticulata (mandarin tree), Citrus paradisi (grapefruit-tree). On the Pityuses there is orange-blossom honey (from Citrus sinensis and Citrus aurantium) produced.

The pollination – indispensable to obtain fruits – is done by honey-bees and bumblebees. The trees are usually multiplied vegetatively with grafts.

In the Ibicencan tradition the bitter oranges are used to clean the intestins of the pigs in the slaughtering. Therefore their Ibicencan name “taronges de porc”.

The lemon plays an important role for many esoterics on Ibiza: They believe the acid in the stomach – hocus pocus – turns into an alkaline. They also believe there is a simple scale to know if a food is healthy: If it turns into an alkaline, it is healthy; if it turns into an acid, it is not, it’s as easy as that. Of course, never has anyone measured that the lemon is an alcaline food, but many people who fight the sciences, believe it just because it is quite absurd.

Below the citrus trees it can make sense to leave the Cape oxalis so that it catches dew and the water can flow down to the ground. The trees with their superficial roots can take benefit from it. The oxalis leaves can be taken off with a scythe or trimmer in order that the water finds the way to the soil more easily.

Who has a special interest in citrics, will find a lot in the botanical garden in Sóller, Majorca.

Citrus paradisi, es Jondalet
Citrus paradisi

Noms / Nombres / Namen / Names

Citrus aurantium L.

Citrus limon Osbeck

Citrus paradisi Macfadyen

Citrus reticulata Blanco

Citrus sinensis Osbeck

Enlace externo

El uso y el cultivo de los cítricos