Ceratonia

Ceratonia siliqua (Caesalpiniaceae)

Català

Aquest arbre, el garrofer o garrover és originari del Mediterrani oriental. A les Balears se planta des de fa mil·lenis i a també es troba naturalitzat. Prefereix sòls calcaris. És pol·linitzat pel vent.

Dins garrovers vells a vegades nia el llengut (colltort, Jynx torquilla).

Una tradició eivissenca diu que no cal dormir a l’ombra d’un garrover perquè no li faci dany a la salut.

Els fruits, les garrofes o garroves es poden menjar i tenen un gust dolç. A les Pitiüses, però, el seu ús com a menjar es sol associar amb la pobresa, per tant molts eivissencs els fan servir només com a menjar pel bestiar (ovelles i porcs).

El juny del 2011 va haver-hi el primer congrés de la garrova d’Eivissa per promoure l’ús de la garrova a la cuina. Avui en dia l’empresa Frutos Secos Ibiza vèn farina de garrova de conreu ecològic d’Eivissa, a més fa i ven xarop de garrova. L’empresa de cervesa Ibosim té una cervesa “algarroba” amb garrova obtinguda de la cooperativa de Sant Antoni. La mateixa cooperativa no només ven la farina, també té un tríptic de receptes amb farina de garrova. També Frutos secos de Ibiza té cerveses amb garrova.

A Formentera les garroves s’aprofiten encara sobretot per als animals.

El fong Laetiporus sulphureus, la gírgola de garrover, és un paràsit del garrover i el mata. El bolet és comestible.

Castellano

Este árbol, el algarrobo, es originario del Mediterráneo oriental. En las Baleares se planta desde hace milenios y también se encuentra naturalizado. Prefiere suelos calcáreos. Es polinizado por el viento.

Una tradiciòn ibicenca dice que no hay que dormir en la sombra de un algarrobo para que no le haga daño a la salud.

En algarrobos viejos a veces anida el torcecuello (Jynx torquilla).

Los frutos, las algarrobas, se pueden comer y tienen un sabor dulce. En las Pitiusas, sin embargo, su uso como comida se suele asociar con la pobreza, por tanto muchos ibicencos los usan solo como comida para el ganado (ovejas y cerdos).

En junio de 2011 hubo el primer congreso de la algarroba de Ibiza para promover el uso de la algarroba en la cocina. Hoy en día la empresa Frutos Secos Ibiza vende harina de algarroba de cultivo ecológico de Ibiza, además hace y vende sirope de algarroba. La empresa de cerveza Ibosim tiene una cerveza “algarroba” con algarroba obtenida de la cooperativa de San Antonio. La misma cooperativa no solo vende la harina, también tiene un tríptico con recetas con harina de algarroba. También Frutos secos de Ibiza tiene cervezas con algarroba.

En Formentera las algarrobas se siguen aprovechando sobre todo para los animales.

El hongo Laetiporus sulphureus es un parásito del algarrobo y lo mata. La seta es comestible.

Garroves immadures / Algarrobas inmaduras / Unreife Karuben / Immature carobs
Garroves madures / Algarrobas maduras / Reife Karuben / Ripe carobs

Deutsch

Dieser Baum, der Johannisbrotbaum, stammt aus dem östlichen Mittelmeergebiet. Auf den Balearen wird er seit Jahrtausenden gepflanzt und kommt auch verwildert vor. Er liebt Kalkböden. Er wird vom Wind bestäubt.

Eine ibizenkische Tradition sagt, man solle nicht im Schatten eines Johannisbrotbaumes schlafen, damit er nicht die Gesundheit schädige.

In alten Johannisbrotbäumen nistet manchmal der Wendehals (Jynx torquilla).

Die Früchte, die Karuben oder Johannisbrote, kann man essen und sie schmecken süß. Auf den Pityusen wird ihr Gebrauch zum Essen allerdings gemeinhin mit der Armut assoziiert, deshalb verwenden sie viele Ibizenker nur als Futter für ihre Tiere (Schafe und Schweine).

Im Juni 2011 fand der erste Kongress des Johannisbrotes von Ibiza statt, um den Gebrauch des Carob in der Küche zu promovieren. Heutzutage verkauft das Unternehmen Frutos Secos Ibiza Johannisbrotmehl (Karobpulver) aus biologischem Anbau von Ibiza, zudem bereitet und verkauft es Caropsirup. Das Bierunternehmen Ibosim hat ein Bier “algarroba” mit Karob aus der Genossenschaft von Sant Antoni. Diese Genossenschaft verkauft nicht nur das Mehl, sie hat auch ein Faltblatt mit Rezepten mit Karobmehl. Auc Frutos secos de Ibiza hat Biere mit Karob.

Auf Formentera werden die Karuben bis heute hauptsächlich für die Tiere genutzt.

Der Pilz Laetiporus sulphureus ist ein Schmarotzer des Johannisbrotbaumes und tötet ihn. Der Pilz ist essbar.

Escorça / Corteza / Borke / Bark

English

This tree, the carob-tree (fruits: carob), is native of the Eastern Mediterranean. On the Balearics it has been planted for millennia and it has also escaped into the wild. It prefers lime soils. It is pollinated by the wind.

An Ibicencan tradition says you should not sleep in the shade of a carob-tree, lest it harm your health.

In old carob-trees sometimes the wryneck (Jynx torquilla) nests.

The fruits, the carobs, can be eaten and they taste sweet. On the pityuses, however, their use as a food is usually associated with poverty, therefore many Ibicencans use them only as a food for their livestock (sheep and pigs).

In June 2011 there was the first Ibiza carob congress to promote the use of carob in the kitchen. Nowadays the enterprise Frutos Secos Ibiza sells organically grown carob powder from Ibiza, moreover it makes and sells carob syrup. The beer enterprise Ibosim has a beer “algarroba” with carob from Sant Antoni’s cooperative. The same cooperative does not only sell carob, it also has a leaflet with recipes with carob flour. Also Frutos secos de Ibiza has beers with carob.

On Formentera the carobs are still being used mainly for the animals.

The fungus Laetiporus sulphureus is a parasite of the carob-tree and kills it. The mushroom is edible.

Garroves sota l’arbra / Algarrobas debajo del árbol / Karuben unterm Baum / Carobs under the tree
Farina de garrova d’Eivissa / Harina de algarroba de Ibiza / Karobmehl von Ibiza / Carob flour from Ibiza

Nom / Nombre / Name

Ceratonia siliqua L.

Enlace externo

El uso del algarrobo