Brassica

Brassica (Brassicaceae)

Brassica oleracea var. capitata f. alba

Català

Varietats conreades de Brassica oleracea, la col, a les Pitiüses són: Brassica oleracea var. capitata f. alba (col verda), Brassica oleracea var. capitata f. rubra (col llombarda), Brassica oleracea var. sabauda (col de Milà, eiv. col arrissada), Brassica oleracea var. botrytis (col-i-flor, eiv. col de pinya, pinya de col), Brassica oleracea var. italica (bròcoli), Brassica oleracea var. sabellica (col arrissada, eiv. kale). Com que aquesta última no es coneixia a les Pitiüses fins fa poc, es feia servir el nom “col arrissada” per a l’única forma arrissada que es coneixia de la col, Brassica oleracea var. sabauda, i en arribar Brassica oleracea var. sabellica es necessitava un altre nom, així és comú fer servir el nom anglès “kale”.

Brassica oleracea var. capitata f. rubra

Castellano

Variedades cultivadas de Brassica oleracea, la col, en las Pitiusas son: Brassica oleracea var. capitata f. alba (col verde), Brassica oleracea var. capitata f. rubra (col lombarda), Brassica oleracea var. sabauda (col de Milán, en Ibiza y algún otro lugar: col rizada), Brassica oleracea var. botrytis (coliflor), Brassica oleracea var. italica (brócoli), Brassica oleracea var. sabellica (col rizada, en Ibiza: kale). Como esta última no se conocía en las Pitiusas hasta hace poco, se usaba el nombre “col rizada” para la única forma rizada que se conocía de la col, Brassica oleracea var. sabauda, y al llegar Brassica oleracea var. sabellica se necesitaba otro nombre, así es común usar el nombre inglés “kale”.

Brassica oleracea var. sabauda

Deutsch

Auf den Pityusen angebaute Sorten von Brassica oleracea, dem Kohl, sind: Brassica oleracea var. capitata f. alba (Weißkohl), Brassica oleracea var. capitata f. rubra (Rotkohl), Brassica oleracea var. sabauda (Wirsing), Brassica oleracea var. botrytis (Blumenkohl), Brassica oleracea var. italica (Brokkoli), Brassica oleracea var. sabellica (Grün- oder Krauskohl).

Brassica oleracea var. botrytis

English

Varieties of Brassica oleracea, the cabbage (in a broader sense), cultivated on the Pityuses are: Brassica oleracea var. capitata f. alba (white cabbage), Brassica oleracea var. capitata f. rubra (purple cabbage), Brassica oleracea var. sabauda (savoy cabbage), Brassica oleracea var. botrytis (cauliflower), Brassica oleracea var. italica (broccoli), Brassica oleracea var. sabellica (kale).

Brassica oleracea var. sabellica
Brassica oleracea var. sabellica

Noms / Nombres / Namen / Names

Brassica oleracea var. botrytis L.

Brassica oleracea var. capitata f. alba L.

Brassica oleracea var. capitata f. rubra L.

Brassica oleracea var. italica Plenck

Brassica oleracea var. sabellica L.

Enlaces externos

El uso de la col

El uso de la coliflor

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *